Woning MG

Uitgesproken eigenwijs en dynamisch

Woning MG

Uitgesproken eigenwijs en dynamisch

Spannend, ruimtelijk, met veel glas en een tikje maritieme beleving was de wens voor deze woning. De locatie was prachtig: ontsloten vanuit een hof en direct grenzend aan de Nieuwe Haven. De kavel was vrij diep en smal, waardoor voor een ware ‘breedbeeld’-ervaring een aantal ontwerpkeuzes nodig waren. Om optimaal van het uitzicht te genieten, is woonkamer op de eerste etage gesitueerd, terwijl op de begane grond een werk en logeerkamer zijn, op de tweede etage de slaapkamers voor het gezin. De woonverdieping is bovendien gedraaid ten opzichte van het rechthoekige grondvlak, waardoor de waterbeleving wordt versterkt. Via de verdiepingshoge glasvlakken word je getrakteerd op een spectaculair panorama, met name in de scherpe, uitkragende hoek of ernaast vanaf een semi-inpandig dakterras. Aan de hofzijde is de woning meer gesloten uitgevoerd met op de hoek een groots venster waarachter de eettafel is gesitueerd. Het trappenhuis volgt de hoekverdraaiing van de eerste etage wat op de andere verdiepingen een spannende ruimtelijkheid oplevert, met strategisch geplaatste glasvlakken die deze architectonische promenade verrijken met licht en zich. Als extra bijzonderheid is in een vide naast de trap een boekenkast gerealiseerd zo hoog als het huis – dé oplossing voor een bibliofiel die een huis met zo veel mogelijk glas wenst. Tegenover de boekenkast een in het werk gestorte betonnen wand die zijn constructieve functie op een esthetische manier etaleert. Aan de buitenzijde is gekozen voor een verduurzaamde houten gevelbekleding en aluminium horizontale banden. De gesloten entreezijde oogt als een ingetogen, geometrische stapeling van volumes, als 3 houten containers waarvan de middelste verschoven. Aan de havenzijde roept de expressieve verschijning een vleugje maritieme beleving op. Deze villa is onderdeel van ons totaalplan voor de Plantagewerf.

Colofon

Opgave

Nieuwbouw villa

Omvang

280 m2 BVO

Opdrachtgever

Particulier

Periode

2016-2018

Status

Gerealiseerd

Locatie

Schiedam

Aannemer: Lagendijk, Streefkerk

Stats Architecten | architectenbureau uit Schiedam | Gerrit Verboonstraat 15 | 3111 AA Schiedam | 010 40 47 225 | info@stats.nl
  • LinkedIn - grijze cirkel
  • G + - Gray Circle
  • YouTube - grijze cirkel
  • Pinterest - grijze cirkel