top of page

Woning MG

Beton, boeken en breedbeeld

Woning MG

Beton, boeken en breedbeeld

In de historische binnenstad van Schiedam heeft stats architecten een uitgesproken villa gerealiseerd. Dynamisch, ruimtelijk, met veel glas en een vleugje maritieme beleving was de wens. Op een haast verborgen locatie aan de waterkant herbergt het opvallende exterieur een interieur met ‘breedbeeld’-ervaring.

De woning is onderdeel van het project de Plantagewerf: de transformatie van een voormalig bedrijfsgebied naar een woonoase met 6 vrijstaande of geschakelde villa’s, allen ontworpen door stats architecten. De locatie ligt binnen de Plantage, een stadsuitbreiding uit de 18e eeuw van de oude binnenstad van Schiedam. Het is een van de meest fraaie en gewilde woonmilieu’s van de stad met een unieke sfeer en identiteit. Aan de Plantage zelf – het oudste stadspark van Nederland – staan van oudsher patriciërswoningen. Direct erachter aan de waterkant was en is sprake van een bonte combinatie van functies en schalen: van stadsindustrie tot bescheiden arbeidershofjes, van grootse achtertuin tot rommelige achterkant. De Plantagewerf voegt zich in deze vrij losse, gevarieerde ruimtelijke opzet, maar kiest voor een moderne architectuurtaal die contrast en spanning toevoegt.

De woningen zijn ontworpen als een familie van individuen ingebed in een krachtige, groene setting. Binnen dit ensemble is het ontwerp voor de woning MG het meest radicaal in de keuze voor moderne expressie en ruimtelijke beleving. Een simpele opzet met 3 rechthoekige verdiepingen, wordt door de hoekverdraaiing van de woonverdieping en het trappenhuis een ruimtelijk avontuur. De materialisering van het exterieur is vrij ingetogen: hout, metaal en glas – een tikje maritiem, maar ook een verwijzing naar de verdwenen industriële loodsen van hout en staal. Scherpe hoeken geven de woning een dynamisch uiterlijk en laden het interieur met panoramisch spektakel. Een semi-inpandig balkon en een glazen hoek voor de eetkamer zijn intermediair tussen binnen en buiten. De groene omgeving en de waterbeleving van de haven worden via de grote glasvlakken deel van het interieur.

Een woning met zoveel mogelijk glas en een open plan – dat vloekt met een uitgebreide boekenverzameling. Om voldoende ruimte voor boeken te creëren is een kast ontworpen over de volle drie lagen. In de entreehal herbergt de kast de garderobe en meterkast. Vanuit daar loop je ‘door’ de kast de trap op en begin je aan een spannende, ruimtelijke route naar boven, tussen en rondom de boekenkast en een wand van in het werk gestort beton. Hierbij wordt je telkens getrakteerd op spectaculaire uitzichten en doorkijkjes.

Colofon

Opgave

Nieuwbouw villa

Omvang

280 m2 BVO

Opdrachtgever

Particulier

Periode

2016-2018

Status

Gerealiseerd

Locatie

Schiedam

Aannemer: Lagendijk, Streefkerk

Fotografie: DigiDaan

bottom of page