top of page

Schielofts 36

Evenwicht tussen oud en nieuw

Schielofts 36

Evenwicht tussen oud en nieuw

Deze voormalige mouterij in Schiedam zal worden verbouwd tot woongebouw met een bescheiden horecafunctie, als onderdeel van de transformatie van het Dirkzwagerterrein tot bruisend binnenstedelijk woonmilieu.
Dit fraaie stukje jenevergeschiedenis zal ruimte gaan bieden aan 7 royale loftwoningen en 2 B&B studio’s. Hiertoe is een aantal ingrepen noodzakelijk, zoals de toevoeging van een nieuwe entree, verticaal verkeer en buitenruimtes voor elk van de woningen. Waar mogelijk worden deze ingrepen subtiel verwerkt in de bestaande architectuur, zoals de buitenruimte in de entreepoort aan de Schie, of een dakterras dat ‘onzichtbaar’ tussen de verschillende zadeldaken wordt gepositioneerd. Meer ingrijpende interventies krijgen middels een onderscheidende en moderne architectuurtaal een eigen, contrasterend karakter. Dit maakt de geschiedenis van het gebouw afleesbaar en door het contrast wordt de historische kwaliteit des te sterker aangezet. Een stoere stalen entreepartij en 4 minimalistische balkons van staal en glas doorsnijden de zijgevel, die vrij zal komen te liggen aan een nieuw te realiseren straat.
De voorgevel aan de Schie en het bovenste deel van de achtergevel – die vrij zal komen te liggen aan het nieuwe Sint-Jorisplein – zijn tamelijk ongeschonden en hebben derhalve monumentaal de hoogste waarde van het pand. Hier worden witte, houten kozijnen geplaatst, zeer slank gedetailleerd met roedeverdeling, zoals dit oorspronkelijk ook het geval was. In de zijgevels echter en in het onderste deel van de achtergevel, is het beeld veel rommeliger en collageachtig door de vele verschillende verbouwingen in de loop van de geschiedenis. Hier worden antraciete, industriële aluminium kozijnen geplaatst. De balkons en de entree voegen zich in dit tamelijk willekeurige beeld en scheppen een zeker mate van orde door hun duidelijke verschijningsvorm.

Colofon

Opgave

De transformatie van een monument tot woningen en B&B-units

Omvang

Transformatie van een monument van 800 m2 BVO tot woningen en B&B studio's

Opdrachtgever

Catint Beheer

Periode

2021-heden

Status

In aanbouw

Locatie

Schiedam

bottom of page