top of page

Citadelle Tartu

Een binnenstebuiten gekeerd fort

Citadelle Tartu

Een binnenstebuiten gekeerd fort

De Citadelle Tartu is een kleine stad op zichzelf, die een universum van publieke functies onder één dak huisvest, die een gemeenschap verenigt met de creatie van een nieuw baken van architectuur.
Het ontwerp is geïnspireerd op het culturele erfgoed van Tartu en het unieke historie van deze specifieke locatie: de ruimtelijke lay-out is gebaseerd op een stervormige renaissancecitadel, in nauwe gelijkenis met de vestingwerken die ooit dit gebied domineerden. Het neemt de historische lijnen van de context over om een gebouw te creëren dat het landschap integreert en versterkt. Het is ontworpen als een fort van cultuur, een herkenningspunt voor de culturele overvloed van Tartu, verenigd onder de vlag van een unieke identiteit.
Enerzijds streeft het ontwerp dezelfde doelen na als een fort: opslaan en beschermen wat waardevol is op één plek, een sterke visuele belichaming van cultuur zijn. Aan de andere kant is het het absolute tegenovergestelde van een fort: het streeft naar openheid, het toegankelijk maken, mensen uitnodigen binnen te komen, te verenigen en te verbinden. Het verbindt de strengen van de geschiedenis tot een uniek gevoel van plaats en brengt de gemeenschap samen in een ontwerp dat zowel harmonieus past in de omgeving als de opvallende moderne belichaming is van het culturele leven van Tartu.

Colofon

Opgave

Mixed Use cultureel gebouw

Omvang

20.000 m2 BVO

Opdrachtgever

Prijsvraag

Periode

2023

Status

Prijsvraag

Locatie

Tartu, Estland

bottom of page