top of page

Tijsjes'Erf

Landelijk, romantisch en modern

Tijsjes'Erf

Landelijk, romantisch en modern

Op het voormalige erf van een boerenbedrijf te Rhoon wordt een kleinschalige woonenclave gerealiseerd. De locatie is gesitueerd aan een historisch dijklint, waarlangs vroeger vele boerenerven lagen. De inzet van het plan is dat er opnieuw een erf wordt gecreëerd, waarbij de bestaande jaren 70-boerderij onderdeel wordt van een groene en hoogwaardige leefomgeving.
Centraal in het plan staat de erf-gedachte, waarbij de nieuw te bouwen woningen met hun voorgevel daadwerkelijk ‘op’ het erf staan; deze informele, semicollectieve voortuin-setting wordt begrensd door groene erfafscheidingen tussen de woningen waarachter het private achtertuindomein begint. De woningen staan orthogonaal doch ietwat losjes rond het centrale erf, zoals oorspronkelijk ook boerderij, bijgebouwen en stallen rond een boerenerf werden geplaatst.
De vormgeving van de woningen is in eerste aanleg gebaseerd op de archetypische vormen van de schuur en de boerderij. Vanuit deze gedachte zijn twee woningtypes ontwikkeld, de stolpwoning en de schuurwoning, die vervolgens aan de hand van hun specifieke individuele eigenschappen zijn uitgewerkt tot zes unieke woningen. In de detaillering en materialisering wordt de strakke eenvoud van de geometrische hoofvormgeving doorgezet met eenvoudige materialen: houten rabatdelen, keramische pannen en stalen profielplaten – voor de gewenste variatie in verschillende kleuren en uitvoeringen.

Colophon

Task

Erfachtige woonomgeving met 6 vrijstaande villa's

Scope

6 villa's, circa 1.200 m2 GBO

Client

Uvago B.V. en Architéma Projectontwikkeling

Period

2019-heden

Status

In aanbouw

Location

Rhoon

Aannemer: Suijker Benjamins Bouw

Impressies: VZ Estudio

bottom of page